mei 31, 2016

Biografie

kruipend bloed zonder tekst (1)

Ik ben op mijn twaalfde begonnen met tromboneles bij Hans Visser op de muziekschool in Utrecht en dat was het begin van mijn liefde voor de grote blaasinstrumenten. De trombone bleek me goed te liggen en al snel kon ik meedoen in allerlei bandjes en ensembles.  Op mijn 18de ben ik overgestapt naar de bastrombone.
Na mijn middelbare school- en militaire diensttijd kon ik naar het conservatorium in Hilversum (tegenwoordig Amsterdam) en daar heb ik bij Erik van Lier en Ben van Dijk bastrombone gestudeerd. Daar begon het echte werk en al voor mijn eindexamen speelde ik volop in professionele big bands, jazz ensembles en klassieke orkesten.

In de afgelopen 30 jaar was ik o.a. bastrombonist en tubaist van het “Jazz Orchestra of the Concertgebouw” en daarmee heb ik over de hele wereld prachtige concerten met fantastische solisten kunnen meemaken. Daarnaast speelde ik vast en als invaller mee bij het Metropole orkest, musical orkesten, big bands, klassieke ensembles en studio opnamen.

Daarnaast geef ik vanaf mijn 20ste les bij amateur orkesten en later op de muziekscholen van Ede, Haarlem, Leiden, Bilthoven en Nieuwegein. Op die muziekscholen gaf ik les op de grote koperblaasinstrumenten, leidde ik diverse ensembles en gaf ik als MIK (muziek in de klas) docent les aan grote groepen op basisscholen.

In Leiden ben ik nog steeds actief als laag koper docent en ensemble leider. Ik werk ook als MIK docent bij diverse projecten in de regio.

Sinds 2007 heb ik een thuispraktijk in mijn studio naast mijn huis.

In 1988 ben ik voor het eerst dirigent geworden van een amateur big band waar ik mijn ervaring met, en liefde voor big band jazz kon overbrengen op gemotiveerde amateurs en semi-professionals. Big Band Utrecht was de eerste band waar ik als dirigent voor stond en na het leiden van o.a. Casey’s Big Band en div. muziekschool big bands en jazz ensembles ben ik sinds 2014 weer terug bij Big Band Utrecht.

Van 1998 tot 2014 was ik de orkestleider van het jaarlijkse CASCADE kerstcircus in de Utrechtse schouwburg. Mijn liefde voor muziek en theater kon ik hier combineren en samen met internationale artiesten en uitstekende freelance muzikanten hebben we daar prachtige voorstellingen kunnen maken.